Virustorjunnan kansallisia erikoisuuksia

Kansalliset erityispiirteet nousevat esiin suhtautumisessa koronaviruksen torjuntaan. Suomalaisten tyhjässä risteyksessä vihreitä valoja odottavien pitää saada ohje, sitten tehdään niin kuin sanotaan. Sen sijaan, että muutettaisiin omaa käytöstä, vaaditaan selkokielistä yksiselitteistä ohjetta, jotta voisi laittaa sen maskin naamalle oikeaoppisesti. Ruotsalaiset taas voivat ryhtyä toimeen rajoitusten täytäntöönpanossa vasta kun viimeinenkin teini, taapero, faffa ja valtionepidemiologi ovat pitkien keskustelujen kautta saavuttaneet konsensuksen asiassa ja jokainen on valmis muutokseen omaehtoisesti. Neuvottelut vievät aikaa, yhtä tärkeitä kuin sanallinen viestintä ovat kehonkieli ja fikatauot. USAssa taas virus on vaarallinen, jos demokraatit ovat vallassa, rebublikaanisen puolueen laskelmissa kiinnitetään huomiota luusereiden lisääntyvään määrään epidemian aikana.

Täällä Indonesiassa taas on vallalla Pancasila, ikiaikaisesti kehittynyt johtamisfilosofia, johon sisältyy jaavalaista perinnettä, uskontoa, sosiaalista huolenpitoa ja kaikkea muuta, jota kukaan ei oikein ymmärrä, mutta sen täytyy olla jotain hienoa. Mitä koronaan tulee, jos valvonta on tarpeeksi tiukkaa, pakkohan sitä on tehdä niinkuin poliisi sanoo, muuten käy huonosti. Kun joka ovella on lämmönmittaaja, käsienpesuallas ja desinfiointiaine, bussiin ei mennä ennen kuin on suihkutettu desinfiointiainetta, ja maskien käyttämättä jättämisestä saa sakot, niin on ihan sama mitä itse ajattelet vai ajatteletko mitään. Rukoileminen ja paikallisten terveysjuomien nauttiminen sekä reflexologia auttavat kyllä parhaiten virusta vastaan.


Saksalainen normikeskeinen ajattelu taas on tuottanut runsaasti erilaisia rajoituksia ja määräyksiä eri tilanteita varten. Normitulva on jo tukkinut joidenkin normaalit ajatusväylät, jolloin ajatuksia on alkanut pursuta aivojen sijaan muista ruumiinosista. Kotimme uima-altaalla olen saanut tutustua ilmielävään saksalaiseen salaliittoteoreetikkoon. Kyseessä on täällä työtätekevän puolisona oleskeleva mies. Oletin hänen olevan näitä samoja tekniikan alan asiantuntijoita, joita täällä asuvat ulkomaalaiset yleensä ovat, mutta hänen ammattinsa olikin toiselta planeetalta. Hän joutuu nyt olemaan kotosalla, koska risteilyalukset ovat maissa, eikä hänen tarjoamillaan astrologipalveluilla ole kysyntää.

Hän tiesi jo ennen Trumppia, että lääkäreille maksetaan ylimääräistä, jos he diagnosoivat taudiksi koronaviruksen, eikä sitä oikeaa sairautta, mistä on kyse. Hänen juttujaan kuunnellessani tajusin, että koska tämä kaveri ei usko koko pandemian olemassaoloon, hänen kanssaan ei kannata olla samassa tilassa. Sieltä suusta voi tulla muun kuonan lisäksi myös viruspartikkeleita, koska hänenhän ei tarvitse suojautua olematonta virusta vastaan. Naapureita kun ollaan, aloin kehitellä ulospääsyä tilanteesta, koska hän oletti minun olevan johdateltavissa ja yritti oikein tosissaan saada minut uskomaan teoriaansa.

Päivittelin iloisesti, miten mielenkiintoista tämä on ja kuinka yritän ymmärtää, millä perusteella jakaudumme polarisoituneisiin ryhmiin pandemian ympärillä. Mikähän on meidän ratkaiseva ero? Kysyin miehen horoskooppimerkkiä. Turhautuneena hän vastasi, että kaksonen, mutta astrologia ei ole ollenkaan niin yksinkertainen tieteenala, kuin kuvittelen. En tunnustanut, että nuoruuteni harhailuvuosina olen itsekin piirrellyt tähtikarttoja, vaan paikallistin pakoreitin. Se se varmaan on! Minä olen nimittäin jousimies, olemme siis toistemme vastakohtia, hyvää päivänjatkoa! Luikahdin äkkiä hissiin ja loppupäivän yritin toipua järkytyksestäni.

En ole vieläkään, viikkojen jälkeen täysin toipunut. Kaveri herättää minussa edelleen alkeellista raivoa, kun ajattelen, miten terveydenhoitohenkilökunta vaarantaa oman terveytensä, miten paljon surua maailmassa kannetaan pandemian vuoksi, ja yksi ulkoisesti kaikin puolin terveen ja älykkään tuntuinen ihminen rapauttaa ihmisten luottamusta toisiinsa ja osallistuu hengenvaarallisten valheiden levittämiseen. Erityisesti korpeaa, että hän yritti saada minutkin mukaan juttuihinsa. Jos olisin herkempi vaikutteille, äärimmäisen stressaantunut tai kovalevyäni olisi juuri kolhittu jonkun järkyttävän tapahtuman tai kriisin vuoksi, saattaisin hyvinkin joutua tuollaisen huuhaan uhriksi. Jos nuppi ei kestäisi todellisuutta, voisi ulkoistaa ajattelun minut mielellään joukkoihinsa huolivan itseään muita älykkäämpinä pitävien eskapistien joukolle.

Emme ole enää keskustelleet. Muutaman kerran hän on polskutellut altaassa, kun minä olen tampannut juoksumattoa tai riuhtonut cross-traineria. Huomaan tehojeni lisääntyvän hänen näkemisestään, adrenaliini pistää vauhtia muuten laiskahkoon treeniini. En voi olla ajattelematta, että tuollaisten ihmisten pitäisi käyttää matemaattisia kykyjään johonkin tärkeämpään, vaikka opetella lujuuslaskennan alkeet. Mietin myös, mikä maailmassa on vialla, kun tuonkin ihmisen pitää ajaa noin lujaa sumeilla valoilla.

Mutta olisi väärin tehdä johtopäätös, että kun minä olen kohdannut yhden saksalaisen salaliittoteoreetikon, kyseessä olisi jotenkin kansallisesta ilmiöstä. Koko vapaan Internetin vaikutuspiirissä oleva maailma on niitä täynnä. Tänään luin Svensk Dagbladetista ihmettelyn, miten tässä on näin käynyt, että hallitus on luovuttanut valtansa yhdelle virastolle ja etenkin sen yhdelle virkamiehelle. Ruotsikin saattaa lähteä vielä pahasti jälkijunassa rajujen australialaistyyppisten rajoitusten tielle. Ruotsalaisen yleisen mielipiteen muuttaminen on kyllä yhtä vaikeaa kuin Viking Gracen kääntäminen vahvassa sivutuulessa Maarianhaminan satamassa. Löfvenin hallitus voi ajautua kiville.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Perinteinen joulupostaus

Viimeinen lukukappale

Eristäytyneen yhteydenpitoa