Kuin taivaassa - Mayestik Market

Expat-rouvien elämään kuuluvat yhteiset kahvihetket, joissa voi tavata muita samassa elämäntilanteessa olevia, vaihtaa kuulumisia ja vinkkejä elämään uudessa, usein väliaikaisessa kotimaassa. Minulle tarjoutui heti Tangerangiin saavuttuani mahdollisuus osallistua pohjoismaiseen tapaamiseen. Sain ainakin kaksi fiksua vihjettä jo heti ensi-istumalta. Ensinnäkin, huonekaluja voi hankkia facebookin expat-second-hand-sivustoilta. Verhokankaiden hankkimispaikaksi taas suositeltiin Mayestik Basaria.

Tuolin puuleikkauksia
Viime viikolla toteutin neuvoja, ostin Jakarta Expat Marketplace-ryhmästä yöpöydäkseni kampauspöytä-peili-tuoli-setin, kaunista batiiikkikuviokaiverrettua puuta. Lähdin autonkuljettajan kanssa Jakartan retkelle, jossa ohjelmassa oli nettiostosten hakeminen Kemangista ja verhojen valintaa Mayestik Basarissa.

Kemang on ulkomaalaisten suosima asunto-alue, jossa sijaitsee hyviä kansainvälisiä kouluja ja josta ei ole tolkuttoman pitkä matka keskustaan. Liikenne Kemangin kapeille kaduilla on kuitenkin tukkoista, juutuimme jonottamaan oikealle kääntymistä yli puoli tuntia muutaman sadan metrin päässä risteyksestä. Jakartan oloissa saa tosin aina varautua tunnin tai parin viivytykseen, vaikka olisi vain muutaman kilometrin päähän menossa.

Kemangin parhailla alueilla sijaitseva expat-asunto, jonka asukkaat olivat ilmeisesti lähtemässä kokonaan pois Jakartasta, herätti pienen kateuden kaiherruksen. Portilla päivysti portinvartija, vastaan tuli sisäkkö ja löytyipä pihalta pari muutakin paikallista työntekijää. Talo oli hulppea, uima-allas, hieno keittiö, isot oleskelutilat, niin kuin täällä on ulkomaalaisilla usein tapana asua. Kateus hälveni kun palautin itseni maan pinnalle. En kyllä jaksaisi noin isoa taloa hoitaa ja sitten minullakin olisi tuollainen henkilökunta vastuullani. No thanks, mutta kieltämättä...hmmm.

Asumistasoni mataluuden aiheuttama harmitus hälveni kuin saastepilvet Jakartan yltä länsituulen  puhaltaessa Intian valtamereltä ja taivas aukeni, kun astuin Mayestik Basarin kangasparatiisiin. Koko kauppakorttelin alue on täynnä kangaskauppoja ja ompelimoja, mutta minun retkikohteeni oli Mayestik Market, tavaratalo täynnä kangasta ainakin viidessä kerroksessa.

Autonkuljettaja Aziz, joka oli tottunut kuskaamaan minua lähiseudun pariin länsimaiseen ostoskeskukseen henkkoineen ja maukkoineen, totesi varoittavaan sävyyn Mayestikkia lähestyessämme, että se on sitten traditional. Marketin sisääntulopihalla perinteisyys olikin vahvimmillaan, ruokaloiden tuoksut ja paikallisten naisten muslimipukukoodin mukaiset asut vakuuttivat, että olin tullut oikeaan paikkaan. Oli myös kuuma.

Tavaratalon sisällä putiikkien kiertely oli miellyttävää, palvelu ystävällistä muttei tyrkyttävää ja kankaita rajattomasti. Ylimmässä kerroksessa ompelukoneiden surina täytti ilman, ompelimoista olisi voinut tilata mittojen mukaan mitä tahansa kankaasta tehtyä. Verhoputiikkeja oli kaikissa kerroksissa, kankaat suurelta osin paikalliseen makuun ruskean ja kullan sävyisiä, yksivärisiä, parhaimmillaan struktuuripintaisia. Valikoiman paljous antoi lupauksen, ettei täältä tarvitse tyhjin käsin lähteä.
Elite Dekoration 
Ylimmästä kerroksesta nuoren miehen putiikista löytyi australialainen voittopuolisesti hennon vihreän sävyinen verhokangas, jota ei vain voinut jättää valitsematta.  Painetusta kankaasta kuvastui supisuomalaisen näköinen koivuhaka syksyllä, kun keltaisia lehtiä leijuu ilmassa.  Myyjän tarvitsi antaa vain pieni alennus, että kauppoihin päästiin.  Verhojen mitat määritin Suomen kotimme ruokailuerkkerin ikkunoiden mukaan, mutta ripustan ne nyt ensin kokeeksi tätä asuntoa virkistämään.

Rizal Songket Batik Antik
Pois lähtiessä ostin vielä perinteisten batiikkikankaiden pakanpäitä askartelutarkoituksiin. Parin metrin kangaspalat olivat edullisia, kiireessä nappasin pari sopivan sävyistä ja myös traditionaalisen miesten päähineen. Hölmöyksissäni en avannut taitettuja kankaita, joista toinen oli täyttä priimaa, mutta toisessa kuvio katkesi keskeltä. Eipähän harmita leikellä ja liimata sitä kenkälaatikon päällykseksi. Priimakankaalle ehdinkin jo tilata kehyksen, koristakoon kotimme olohuoneen seinää ja muistuttakoon minua kotirouva-arjen ankeina hetkinä kangasparatiisiin pääsyn autuudesta.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Perinteinen joulupostaus

Vaarallinen suhde

Kenen joukoissa seisot?