Joulukuun kuudennen jälkimietteitä

Herään aikaisin Suomen sadanteen itsenäisyyspäivään. Ensimmäisenä toivottelemme hyvää itsenäisyyspäivää toisille Jakartan Suomen suurlähetystön kutsuille valmistautuvien kavereiden kanssa.

Juhlapäivän kunniaksi tutkin Suomen Jakartan suurlähetystön sivuja. Kas vain, Indonesian matkustustiedote on päivitetty edellisenä torstaina, jo seuraavana päivänä sen jälkeen, kun olin soittanut Balilta ulkoministeriöön sekä Jakartaan että Helsinkiin. Tiedotteessa kehotetaan noudattamaan erityistä varovaisuutta Indonesiassa matkaillessa. Tulivuorenpurkauksesta sanotaan seuraavaa:

Balilla sijaitseva Mount Agung -tulivuori on aktiivisessa vaiheessa ja vaikeuttaa tällä hetkellä Balin matkailua. Lentokentän aukioloon vaikuttavat tuulensuunnat ja sen myötä mahdollisen tuhkapilven leviäminen. Liikkumista tulivuoren läheisyydessä on vältettävä. Viranomaisten asettama turvaraja on 10-12 km tulivuoren kraatterista. Seuraa paikallisviranomaisten tiedotteita tilanteesta. Suurlähetystön facebook-sivuilla seurataan tilannetta aktiivisesti.

Aikaisempaa tekstiä en muista, mutta selvästi viesti on terävöitynyt. Ehdotin edellisellä viikolla, että päivittävät matkustustiedotteen ja että varoittaisivat hengitystieongelmaisia lähtemästä saarelle.  Tulivuoren läheisyydessä liikkumista olisi siis vältettävä, viitataan 10-12 km turvarajaan. Olimme linnuntietä noin 20 km päässä tulivuoresta, ei sielläkään ole turvallista, jos tuhkaa ja laavaa lähtee liikkeelle, liikenne tukkeutuu eikä pääse pois. Indonesian paikallisten viranomaisten tiedotteet, missähän niitä olisi saatavilla? Meille ei ainakaan sattunut silmään eikä korvaan yhtään paikallisten viranomaisten tiedotetta.  Joka tapauksessa ulkoministeriössä oli herätty.

Indonesian liikenneoloista kerrotaan, että ei oikein toimi. Indonesialaisilla lentoyhtiöillä on turvallisuuspuutteita toiminnassaan, ja monet löytyvät EU:ssa toimintakieltoon asetettujen lentoyhtiöiden luettelosta. Klikkailen aikani, ja siellähän se lista on. Listalta löytyy myös meille jännittävän ilmailukokemuksen tarjonnut pilvien välissä pujotellut Sriwijaya Air. Samalla lennolla oli myös Nam Airilta lippunsa ostaneita. Ei se nyt niin huono ole.

Ulkoministeriön sivuilla viitataan myös lähetystön Facebook-sivuihin. Sinnekin on ilmaantunut tietoa 30.11. ja vaihtoehtoisena matkareittinä annetaan matkustaminen Surabayaan, matka voi kestää jopa 20 tuntia. Blingbimsaria ei mainita.

Ulkoministeriön matkustustiedotteen vieressä on myös teksti, että vastaat matkapäätöksestä aina itse.

Tiedotteessa ei lue, että päivittäkää matkustusilmoituksenne, jos ette ole päässeet poistumaan saarelta tulivuorenpurkauksen vuoksi. Me olimme tehneet matkustusilmoituksen, mutta emme saaneet mitään viestejä tilanteesta, toiset suomalaiset matkustajat saivat. Oletan, että järjestelmä poisti meidät listoiltaan, koska olimme alunperin ilmoittaneet paluusta 29.11., jolloin lentokenttä meni kiinni. Olisiko aika päivittää matkustusilmoitusjärjestelmää, että se vaatisi kuittauksen maasta poistumisesta tilanteissa, joissa alueen liikenneolot ovat muuttuneet?

Itsenäisyyspäivä on täynnä sotien muistelua ja pönötystä. Olen vielä Balin tunnelmissa, seuraan Agungin tuhkapilvien liikkeitä ja tutkin matkalla ottamiani valokuvia.

Seuraan maastopalojen leviämistä Kaliforniassa, joutuuko sisko taas pakenemaan kodistaan Mojaven autiomaassa. Tulipalo onkin tällä kertaa eliittialueella Bel Airissa, samoilla kulmilla sijaitsee Suomen pääkonsulinvirasto Los Angelesissa.  Itsenäisyyspäivän juhlat joudutaan perumaan viranomaisten evakuointikäskyn vuoksi.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Perinteinen joulupostaus

Vaarallinen suhde

Kenen joukoissa seisot?