Ensimmäinen päivä jumissa

 


Maanantaiaamuna aloimme selvitellä tilannetta. Koska kello täällä on kuusi tuntia enemmän kuin Suomessa, matkatoimistomme Apollomatkat ei vastannut, vaan puhelinvastaaja ilmoitti heidän olevan tavattavissa kello yhdeksästä alkaen mikä merkitsi täällä kello kolmea iltapäivällä. Silloin meidän piti taas lähteä jo lentokentälle. Soitin paikalliselle Apollomatkojen yhteistyökumppanille. Heidän ohjeensa oli kirjoittautua ulos hotellista ja lähteä lentokentälle, muuten voisimme menettää paluulentomme. Meidät sijoitettaisiin toiseen hotelliin sitten lentokentältä.

Govacationin edustajalle kerroin, että Qatar Aiways on peruuttanut lennon, he taas sanoivat, että on pakko mennä lentokentälle, koska he eivät yrityksistään huolimatta ole saaneet yhteyttä Qatar Airwaysiin. Minä sanoin, ettemme mene lentokentälle, Qatar Airways on ilmoittanut peruuttaneensa lentomme, lentokentällä on kaaos, kärsin astmaatikkona jo nyt hengitystieoireista eikä ole mitään järkeä mennä kaoottisen lentokentän tungokseen, kun meillä on ilmastoitu turvallinen hotellihuone. Tulemme sitten lennolle, kun meille siitä ilmoitetaan.

Soitimme Qatar Airwaysin kumppanilentoyhtiön Finnairin päivystykseen, neuvo oli noudattaa paikallisen yhteistyökumppanin neuvoja. Soitin uudelleen Govacationiin, sanoin, että olemme sopineet suomalaisen matkanjärjestäjän kanssa majoituksesta tässä hotellissa eikä meillä ole velvollisuutta lähteä muualle, kun meille ei ole järjestynyt paluulentoa.

Kellon lähestyessä kello kolmea iltapäivällä ja alkuperäistä kentälle lähtöaikaa olimme pakanneet matkalaukut, mutta emme olleet aikeissa lähteä lentokentälle. Vihdoin saimme kiinni Apollomatkojen edustajan Suomessa. Apollomatkojen virkailija kertoi, että he olivat pitäneet kriisikokouksen. He suosittelivat noudattamaan Govacationin ohjeita, eivät luvanneet alkuun jatkomajoitusta hotellissamme ja sanoivat odottavansa lisätietoja.

Ensin puhelimessa puhui mieheni, sitten hän pyysi minut neuvottelemaan. Totesin ensin, että Apollomatkat on meidän ainoa sopimuskumppani, meillä ei ole ollut lähtiessämme tietoa, että heidän puolestaan toimii joku muu taho täällä, ja otamme vastaan ohjeita vain Apollomatkoilta.

Keskustelu meni jo jankuttamisen puolelle, mutta lopulta, kun Apollomatkojen virkailija ymmärsi, että meidän pitäisi mennä lentokentälle kaiken varalta, koska Govacationin edustaja ei ole saanut mitään yhteyttä lentoyhtiö Qatar Airwaysiin, hän lupasi ryhtyä selvittämään asiaa uudelleen heidän päässään. Kerroin myös savupilvestä, hengitysvaikeuksista ja lentokenttäkaaoksesta, josta tosin minulla ei siinä vaiheessa ollut kuin aavistus, mutta jonka monet uutislähteet vahvistivat faktaksi illan aikana.

Vähän ajan kuluttua Apollomatkat antoi meille luvan jäädä hotelliin ja että he huolehtisivat majoituskuluistamme. Govacation soitti seuraavaksi, ja ilmoitti, että majoituksemme on vain yhdeksi yöksi.

Iltapäivällä puhkesi rajuilma, salamoi ja satoi kaatamalla, katolta valuva vesi näytti likaiselta. Sateen lakattua vahvin savun haju oli hälvennyt. Lähdin kuvaamaan salamoita rannalle, tulivuorelta päin ei näkynyt hehkuvan laavan kajoa, ilma oli kostea ja sumu näytti rakeiselta. Kävin kaupassa ostamassa eväitä ja hengityssuojat. Jäljellä oli vain girly-look –suojia, tai ehkä niitä miehisempiä malleja ei ole ollut alun perinkään kaupan. Illan ainoa paniikki syntyi pankkiautomaatilla, kävin hakemassa lisää käteistä kaiken varalta, ja vain bahasia puhuva automaatti söi hetkeksi korttini. Kuumassa automaattikopissa painelin koneen nappeja ja tuijotin kortinlukijaa, lopulta se palautti korttini ja vaihdoin automaattia.

Illan aikana viestittelimme ystävien kanssa Facebookissa, moni ilmaisi huolensa ja tsemppiviestejä lenteli Suomesta ja Ruotsista tänne hotellihuoneeseen.

Nukkumaan käydessämme mies vaikutti flunssaiselta, hengitys kuulosti raskaalta. Itsekin aloin yskiä, keuhkoputkessa kaihersi. Otimme hengityssuojat nenillemme, ja kumma kyllä, ne naamallamme yskiminen loppui ja hengitys keveni.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Perinteinen joulupostaus

Vaarallinen suhde

Kenen joukoissa seisot?