Rukouksen voimalla

Indonesia on loistanut covid19-viruksen leviämiskartoilla valkoisena läikkänä.  Ei varmistettuja tapauksia, vaikka useampikin täällä reissannut turisti ja työmatkalainen on kotiin palattuaan huomattu viruksen kantajaksi. Viime viikolla 37-vuotias mies kuoli keuhkokuumeeseen, ei ollut koronavirus, vaan sikainfluenssa. Tänään tilanne näyttää muuttuneen, täältä kotimaahansa palanneen viruksen kantajan lähipiiriin on sittenkin tauti tarttunut.

Olisihan se niin mukava, jos juuri Indonesia säästyisi virukselta.  Ei sitä kyllä ole testattukaan. Jos on testattu, näytteitä on kuljetettu pitkiä matkoja Jakartaan, siihen ainoaan covid19-viruksen testaukseen valtuutettuun laboratorioon. Kolmenkymmenen asteen lämpötila ei ole muuallakaan maailmassa se ilmanala, joka suosii virustautien leviämistä, niin miksei kylmässä hyvin voiva koronaviruskin voisi nuupahtaa täällä. Jos virus ei kestä matkaa laboratorioon, niin ehkei se pärjää muutenkaan näissä oloissa.

Olen kuitenkin joutunut miettimään, mitä tekisin, jos tauti alkaisi leviämään täällä. Alkuun kannattaisi pysyä vain kotona, kaikki kontaktit ympäröivään yhteiskuntaan, kotiapukin kannattaisi lopettaa. Sen käyttäminen on osoittautunut muutenkin vaaralliseksi, meillä on sen verran erilaiset siivoustavat.

En tunne oloani rauhalliseksi, jos minulle vakuutetaan, ettei perusterveillä ole huolta koronaviruksen leviämisestä, se iskee vain vanhoihin ja ennestään sairastaviin. En ole nuori, ovi vanhuuteen on reilusti levällään, perusterve olin viimeksi reilusti yli kaksikymmentävuotta sitten. Onnekseni en ole käyttänyt immuunivastetta alentavaa lääkettäni pariin kuukauteen. Koronavirustartunnoissa pahassa tapauksessa immuunijärjestelmä hyökkää omaa keuhkokudosta vastaan, että ehkä sitä immuunivastetta pitäisikin hillitä edelleen. Ehkä ei vaan kannata miettiä.

Jos täällä suuret joukot alkavat sairastamaan, sairaalakapasiteetti loppuu äkkiä. Muissa tilanteissa, jos sairastuminen sattuisi omalle kohdalle, pitäisi päästä hoitoon muualle. Täällä jonnekin muualle tarkoittaa Singaporea, jossa monet täkäläiset expatit käyvät vaivojaan hoidattamassa. Vaan mikäpä maa ottaisi vastaan koronaviruspotilasta, saati sitten että vakuutusyhtiöltä pitäisi saada lupa lääkinnälliseen evakuointiin. Onnellisesti täällä on myös yksityisiä helikopteripalveluita, mutta sairaana niiden käyttäminen ei ehkä onnistu.

Lohdullista tässä tilanteessa on tieto, ettei myöskään toinen koronavirus SARS aikoinaan levinnyt Indonesiaan. Vain kaksi tapausta. Nyt on menossa mielenkiintoinen koe, kun Diamond Princess laivan indonesialaista henkilökuntaa pidetään karanteenissa saarella Jakartan edustalla. Lähteekö sairaus leviämään karanteenissa olevien keskuudessa? Laivan henkilökunnasta  monet sairastuivat, ja palvellessaan laivalla karanteenissa olleita asiakkaita sairastuttivat heitä. Sairaat ovat nyt jääneet hoitoon Japaniin, mutta terveinä pidetyt evakuoitiin kotimaahansa ja asetettiin täällä karanteeniin.

Indonesiassa hygieniataso ei ole kauttaaltaan niin huono kuin voisi luulla, kaikkialla ei ole likaista, ja huonon siivoustason alueita pystyy aika hyvin välttämään. Mutta iso osa maasta on kuitenkin alkeellisen likaista, avoviemäreitä, roskatunkioita, säälittävän huonosti siivottuja sisätiloja. Indonesiassa taistellaan koko ajan eläinten levittämiä tauteja, kuten malariaa ja denguekuumetta vastaan. Lika, huonolaatuinen vesi ja elintarvikkeet sisältävät bakteereja, jotka aiheuttavat ripulitauteja ja on täällä monta muutakin terveyshuolen aiheuttajaa. Viimeisin viranomaisten toimenpide on ollut korottaa sokerijuomien veroja, koska 2 tyypin diabetes yleistyy hurjaa vauhtia.

Toivotaan, että Indonesian väri kartoilla ei vieläkään muutu vaaleanpunaista tummemmaksi, että viranomaiset saavat jatkaa toimenpiteitään kaikkien muiden tautien ja terveysongelmien hoitamiseksi. Maan terveysministeri on koronaviruksen torjunnassa turvautunut rukouksen voimaan, ja kehottaa myös kansalaisia edelleen rukoilemaan. Erityisen ilahtunut olin  viittauksesta Indonesian valtiolliseen ideologiaan "Pancasilaan" hänen lausunnossaan. Onhan se totta, sama jumala, profeetoista on vain erimielisyyttä, joten ihan kaikki voivat rukoilla, ainakin juutalaiset, muslimit ja kristityt. Eikä varmaan pahitteeksi ole, että hindut, buddhalaiset ja konfutselaiset kantavat myös kortensa kekoon viruksen torjunnassa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Perinteinen joulupostaus

Vaarallinen suhde

Kenen joukoissa seisot?