Alennusta vaalisormi näyttämällä


Indonesia on maailman suurin islaminuskoinen maa, joka on samalla demokratia. Täällä vaalit käytiin samalla viikolla kuin Suomessa, jossa hoidetaan yhdet vaalit kerrallaan, äänestyspaikat ovat auki koko päivän ennakkoäänestyksen lisäksi ja laskettavaksi jää alle kolme miljoonaa ääntä. Indonesiassa hoidetaan kahdeksat vaalit samalla kertaa, äänestyspaikat ovat auki yhteen asti päivällä ja äänioikeutettuja on lähes kaksisataa miljoonaa. Suomen valtiollisia vaaleja järjestäneenä tunnen itseni täydeksi harrastelijaksi näiden rinnalla. Päällisin puolin kaikki sujui hyvin, Indonesiaan satoi onnitteluja muilta valtioilta onnistuneiden vaalien johdosta.

Vaalihuoneistoja oli joka kulmauksessa, vaalitoimitsijoita oli joidenkin tietojen mukaan kuusi miljoonaa. Äänestäminen tapahtui tekemällä kynnellä reikä äänestyslomakkeeseen oman ehdokkaan kohdalle. Jotta kukaan ei pääsisi käyttämään äänioikeuttaan toista kertaa samoissa vaaleissa, äänestäneet merkittiin kastamalla vaalisormi musteeseen. Meilläpäin äänestäneillä näytti olevan sininen pikkurilli. Äänestyksen jälkeen ihmiset riensivät hyvin pukeutuneina sormi musteessa syömään tai jäätelölle. Kaupat houkuttelivat ostoksille, vaalisormensa näyttämällä sai alennusta.

Aivan ongelmitta ei ole selvitty. Nyt joissain paikoissa joudutaan järjestämään uudet vaalit, kun jotkut äänestäjät olivat erehtyneet äänestysalueesta eivätkä toimitsijat olleet onnistuneet estämään heitä äänestämästä väärässä paikassa. Tunnen ongelman, vastaavanlaisia mokia voi sattua muuallakin. Paljon vakavampi ja tällä kertaa monelle vaalivirkailijalle kohtalokas ongelma on aiheuttamassa muutoksia monimutkaiseen vaalitapaan tulevaisuudessa. Lähes neljäkymmentä Jopa kaksisataaviisikymmentäseitsemänkymmentä (lopullinen luku varmistumatta) vaalivirkailijaa on kuollut ylirasitukseen. Siis ei se ollutkaan mahdollista vetäistä muutamassa tunnissa kahdeksaa vaalia kahdellesadalle miljoonalle indonesialaiselle ilman henkilötappioita. Luulin jo olevani erityisen heikkoa tekoa, kun pelkkä yksien vaalien toimittaminen meinaa viedä voimat kuukausiksi.

Varsinaisesta laajamittaisesta vaalivilpistä ei kuitenkaan ole kuulunut syytöksiä. Hävinnyt osapuoli ei ole onnistunut vielä myöntämään häviötään, mutta kyllä sekin hetki tulee. Voittanut osapuolikaan ei ole juhlinut ennen kuin vaalitulos vahvistetaan, ja siihen kuluu aikaa. Nyt osapuolia houkutellaan tapaamaan toisiaan teekupin ääressä purkautumattoman vaalijännityksen lieventämiseksi, etteivät ihmiset turhaan vihoittele.

Vaaleissa äänestettiin edustajia moneen hallintoinstanssiin, mutta eniten huomiota keräsivät presidentinvaalit. Pääehdokkaina oli kaksi muslimia, toinen kovan linjan konservatiivi ja toinen istuva presidentti, niin maltillinen, että häntä on jopa epäilty kaappikristityksi.  Vastaehdokas yritti haastaa häntä vaalien edellä koraanitietokilpailuun, josta hän kieltäytyi. Sitä en tiedä, oliko syy huonot tiedot vai halu pitää pyhät kirjoitukset maallisten vaalien ulkopuolella.

Vaalitulos kääntyi maltillisen linjan voittoon. Jyrkälle linjalle oli myös kannattajia, mutta tällä hetkellä tulosennuste näyttää lähes kymmenen prosentin eroa ehdokkaiden välille. Vaikka istuvan presidentin kehitysmyönteisyys pitää taloutta kasvussa ja parantaa infrastruktuuria, kaikki eivät koe hyötyvänsä kehityksestä. Uudistuksia tarvitaan edelleen, Indonesiassa on kova yritys ratkoa ongelmia ja poistaa vanhentuneita käytäntöjä kaikilta elämänalueilta jätteenkäsittelystä laitosasukkaiden kohteluun.

Toivoa Indonesian tilanteeseen antaa kehitys, joka ulottuu laajalti suurelle osalle kansaa. Naiset ajavat skootterilla huivit hulmuten kouluun ja töihin, nuoret miehet ostavat mopon ja ryhtyvät samalla GoJek-yrittäjiksi, jos on rahkeita ostaa pieni kuorma-auto, firman nimi on GoBox. Tilaukset ja maksut hoituvat apeilla, samalla valtion kassaan kilahtaa pienestäkin maksusta vero. Digitaalinen kehitys on täällä hyvin hallussa, monet keinot joita vasta harkitaan Euroopassa ovat täällä jo käytössä.  Näyttää siltä, että ihmiset kokevat olevansa osallisia kehityksessä, toisin kuin liian monessa muussa maassa, jossa ei edes tarvitse kerätä veroja ja kansakunnan varallisuus kerääntyy pienelle etuoikeutettujen joukolle.

Konservatiivimuslimeilla on kuitenkin laaja kannatus, ja vaalit voittanut osapuoli on myös hakenut tukea uskonoppineilta. Itsekin olen jo yhden hartaan muslimin tavannut. Paikallisessa kauppahallissa vihannestenmyyjäni opiskelee arabiaa islamilaisessa yliopistossa. Hänestä tulee siis uskonoppinut. Kunhan asiakassuhteemme kehittyy, aion jututtaa häntä opinahjonsa uskonkäsityksestä. Olen myös tavannut kristillistä sielunhoitoa opiskelevan rouvan, joka oli kiinnostunut ja kuullut hyvää Suomen vankilaoloista ja koulutusjärjestelmästä. Juuri sitä osaamista Suomesta voisi tuoda tänne, koska kehitystä tarvittaisiin ihan koko väelle, myös vangeille. Samalla Suomeen voisi viedä vaihtokauppana ketterää digitaalisten palvelujen käyttöä. Vaalien järjestämiseenkiin voisi täältä ottaa oppia, tosin tietyin rajoituksin.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Vaarallinen suhde

Eristäytyneen yhteydenpitoa

Perinteinen joulupostaus